Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

             ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ......

Με αφορμή ένα πακέτο χαρτομάντηλα που ήταν η επόμενη έκπληξη από το κασελάκι μας, μιλήσαμΕ για τη μύτη μας.Είπαμε ότι με τη μύτη μας μυρίζουμε όμορφες μυρωδιές που μας κάνουν χαρούμενους και άσχημες που μας φέρνουν αηδία. Από τη μύτη μας όμως περνάει ο αέρας που κουβαλάει το οξυγόνο και που χρειάζεται το σώμα μας για να ζήσει.Μιλήσαμε για το μπούκωμα και τις βλέννες. Και εκεί κάπου εμφανίστηκε η κυρία ΟΣΦΡΗΣΗ....αφού μας συστήθηκε, μας έλυσε όσες απορίες είχαμε. Μετά μυρίσαμε διάφορα πράγματα, όπως μπαχαρικά, λουλούδια, αρώματα, αλκοόλ και φρούτα.





















Παίξαμε με το μικρό γιατρό. Μας έκανε ερωτήσεις και αν βρίσκαμε τη σωστή απάντηση γινόταν πράσινος, αν απαντάγαμε λάθος γινόταν κόκκινος.



Στη συνέχεια κλείσαμε τα μάτια και έπρεπε να ανακαλύψουμε από τη μυρωδιά ποιο αντικείμενο είχαμε μπροστά μας.








Είπαμε ότι η μύτη μας είναι σημαντικό όργανο. Κάποιες φορές φράζει από τη σκόνη, γι αυτό πρέπει να μάθουμε να τη φυσάμε απαλά. Καμιά φορά χρειάζεται και ο ορούλης που μας πλένει τη μυτούλα.Οταν τρέχει πολύ η μύτη μας πρέπει να συμβουλευόμαστε τον παιδίατρο μας.

Κάναμε ένα φύλλο εργασίας όπου έπρεπε να ζωγραφίσουμε τι μας μυρίζει το χειμώνα.Τα παιδιά ζωγράφισαν δέντρα με φρούτα.








Αφού ζωγραφίσαμε τη δική μας κυρία ΟΣΦΡΗΣΗ την πήραμε στο σπίτι μας για να συμπληρώνουμε σιγά σιγά τη συλλογή μας από τις 5 αισθήσεις.






Την επόμενη μέρα μιλήσαμε για την κυρία ΓΕΥΣΗ που ζει μέσα στο στόμα μας,στη γλώσσα.


Αφού μιλήσαμε για τις γεύσεις και πως μας βοηθάει η γλώσσα μας, δοκιμάσαμε διάφορα τρόφιμα. Πρώτα δοκιμάσαμε κακάο και καφέ σε σκόνη για το πικρό.Μετά λεμόνι και πορτοκάλι για το ξινή γεύση.Μετά αλάτι για αλμυρό και τέλος σοκολάτα και μερέντα  για γλυκό.
















Στη συνέχεια παίξαμε το "αλάτι χοντρό αλάτι ψηλό" με μια μικρή παραλλαγή. Το παιδί που έκανε γύρω γύρω ήταν ο οδοντίατρος και κρατούσε μία οδοντόκρεμα. Ο οδοντίατρος άφηνε την οδοντόκρεμα στο παιδί-δοντάκι που θεωρούσε ότι είχε τερηδόνα και χρειαζόταν καθαρισμό. Μόλις άφηνε την οδοντόκρεμα το παιδί- δοντάκι σηκωνόταν και κυνηγούσε τον οδοντίατρο.Αν ο οδοντίατρος προλάβαινε να καθίσει στη θέση του κέρδιζε. Αν τον έπιανε το παιδί-δοντάκι κέρδιζε η τερηδόνα.





                    Ζωγραφίσαμε και την κυρία ΓΕΥΣΗ.



                      Διαβάσαμε και ένα σχετικό βιβλίο......



Στο τέλος ζωγραφίσαμε και κόψαμε διάφορα τρόφιμα τα οποία έπρεπε να κολλήσουμε πάνω σε μια γλώσσα και με τα αποτυπώματα μας να κάνουμε δοντάκια.










                             Συνεχίζεται.......

2 σχόλια:

  1. Υπέροχα όλα Μαριάννα και κυρίως η κατασκευή με την γλώσσα και το παιχνίδι με τον οδοντίατρο. Μπράβο, πολύ πρωτότυπα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Σόνια μου και το δικό σας blog πάρα πολύ ωραίο με πρωτότυπες ιδέες.Πολλά φιλιά

      Διαγραφή