Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

                 ΧΙΟΝΙ, ΤΗΞΗ- ΠΗΞΗ

Μόλις άρχισε το κρύο, είπαμε να μιλήσουμε για το χιόνι και τα πολικά ζώα. Παρακάτω θα δείτε κάποιες από τις δραστηριότητες που κάναμε.

Είδαμε πίνακες αναφοράς της Ανθής Ζήση για το τι κάνουμε όταν χιονίζει.










Τι είναι το χιόνι; Πως δημιουργείτε; Γιατί λιώνει; Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σ αυτά τα ερωτήματα. Κάναμε λοιπόν μερικά πειράματα. Πρώτα βάλαμε διάφορα υγρά ( άζαξ, γάλα, νερό, κρασί, ρακή, σαπούνι ) σε ποτήρια και τα βάλαμε στην κατάψυξη. Ρώτησα τα παιδιά τι πιστεύουν ότι θα συμβεί και ιδού οι απαντήσεις.


Εκτός τα υγρά βάλαμε και στις παγοκυψέλες, νερό με τέμπερα διάφορα χρώματα.




Παρακολουθήσαμε διάφορα βίντεο με την τήξη- πήξη.






Είδαμε βίντεο και φωτογραφίες από χιονοδρομικά κέντρα. Αφού μιλήσαμε για το πως διασκεδάζουμε με το χιόνι, είπαμε και για τα προβλήματα που προκαλεί.

 Τι μπορούμε να κάνουμε όταν κρυώνουμε;Πως θα ζεσταθούμε;(χειμωνιάτικα ρούχα και μέσ α θέρμανσης)Εδώ είδαμε  ένα πίνακα με τα μέσα θέρμανσης και κάθε παιδί είπε τι έχουν στο δικό τους σπίτι.


Κάναμε φύλλα εργασίας με μαθηματικά για το χιόνι.
Πρόσθεση












         Είπαμε σύνθετες λέξεις με το χιόνι.

Μιλήσαμε για τα πολικά ζώα και είδαμε το βίντεο για τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες
.

Κάναμε ένα σταυρόλεξο και ένα κρυπτόλεξο με τα πολικά ζώα.





Την επόμενη μέρα ανοίξαμε την κατάψυξη και τι να δούμε....πάγους...Τα υγρά μας γίνανε πάγος εκτός τη ρακή.Είπαμε ότι στην κατάψυξη η θερμοκρασία είναι πολύ κάτω από το 0 και για αυτό το λόγο πάγωσαν.






                                              Φτιάξαμε παγογλυπτά......



                  Βάλαμε και αλάτι για να δούμε τι θα συμβεί......






 Τι θα γίνει όμως  αν τα αφήσουμε  εκτός κατάψυξης;Γιατί θα λιώσουν;Ποιο από τα υγρά θα έρθει στην αρχική του κατάσταση γρηγορότερα;

  


Παίξαμε ποιος θα λιώσει το παγάκι πρώτος. Τα παιδιά έπρεπε να σκεφτούν τρόπους για να λιώσουν γρηγορότερα το παγάκι. Κάποιοι πήγαν κάτω από το κλιματιστικό και κάποιοι άλλοι άρχισαν να το τρίβουν στα χέρια τους.Είχε πολύ πλάκα.
 




Είχα βάλει σε δύο ποτηράκια δύο παιχνίδια μέσα στο νερό, ένα παπάκι και μία ρόδα. Όταν πάγωσαν έπρεπε να ανακαλύψουν τι κρύβετε μέσα στον πάγο. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες και ξεκινήσαμε.  


Καταλάβαμε λοιπόν ότι με την πτώση της θερμοκρασίας οι σταγόνες της βροχής γίνονται χιονονιφάδες. Αν η θερμοκρασία είναι κάτω από το 0 το χιόνι θα διατηρηθεί. Αν ζεστάνει ο καιρός και ανέβει η θερμοκρασία τότε θα λιώσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου